Het protest tegen racisme

Maandag 1 juni ’20, Ik zag op tv dat er een demonstratie was op de dam in Amsterdam. Mensen waren aan het demonstreren tegen discriminatie en racisme, de aanleiding was de zoveelste zwarte Amerikaan die was vermoord door de politie. De protesten zetten mij aan het denken.

Racisme en discriminatie is iets wat wij ook maar al te goed kennen in Nederland. In onze maatschappij en zelfs in de gevangenissen, ook tussen gedetineerden onderling. In eerste instantie trekken de meeste gedetineerden naar mensen die er hetzelfde uitzien als zij. Dus zie je op afdelingen, de luchtplaats en in de kookgroepjes vaak dat de witte Nederlanders bij elkaar zitten, de Marokkaanse Nederlander, Turkse Nederlander, Antilliaanse Nederlander en Surinaamse Nederlander doet dit idem dito. Het is ook te verklaren, je bent in een nieuwe omgeving waar je niemand kent hierdoor zoek je automatisch naar dingen die wel je kent. Iemand die er hetzelfde uitziet als jij, komt vertrouwder over en heeft waarschijnlijk ook dezelfde (eet)gewoontes en cultuur. Het is niet altijd een bewuste keus maar men in nou eenmaal eerder geneigd om iemand te vertrouwen die er hetzelfde uitziet.

Ook onder het personeel zie je terugkomen dat ze iemand eerder vertrouwen die er hetzelfde uitzien als zij. Dat zie je terug in wanneer het personeel besluiten moet nemen in het toekennen van verantwoordelijkheden of vrijheden bij jongens die zij niet goed kennen. Het is geen toeval dat de bijzondere (gewilde) baantjes in detentie buiten proportioneel vaker worden bekleed door witte gedetineerden. Dit gebeurt volgens mij vaak onbewust, het is te vergelijken met gedetineerden die ook graviteren naar groepen die op hen lijken. Wat soms ook gebeurde is dat er bewust racisme en discriminatie plaats vond. Dat is naar mijn mening kwalijker, wanneer bewuste discriminatie niet meteen in de kiem wordt gesmoord dan kan je nooit werken aan de onbewuste vooroordelen. Een voorbeeld uit de praktijk; als een gedetineerde ergens binnen de inrichting naar toe gaat dan wordt dat over de porto omgeroepen, zodat alle beveiligers weten waar hij heen gaat en dat ook kunnen controleren. De porto’s van het personeel staan altijd aan en iedereen hoort wat er wordt omgeroepen. Er ging een groep gedetineerden van een afdeling naar de imam, er werd omgeroepen; “Een groep dieren voor de dierentuin!” Zowat de gehele inrichting, personeel en gedetineerden hoorden dat. Het veroorzaakte een hoop onrust en commotie.

Ik was lid van een groep gedetineerden die namens de gedetineerden maandelijks overleg hadden met de directie. Tijdens dat overleg was de directeur stellig, sloeg met zijn vuist op tafel en zei: “Ik accepteer onder geen beding racisme in mijn inrichting!” Ik geloofde hem, hij meende wat hij zei. Ik dacht toen wel; “vreemd dat niemand over dezelfde porto hem corrigeerde.”  De ‘foute minderheid’ kan alleen fouten dingen doen als de goede meerderheid zwijgt. Het is daarom ook goed dat de agenten in America die toekeken ook zijn aangehouden en verantwoording moeten afleggen.

Nu vraag ik me af; “Zou er minder discriminatie en racisme zijn in een buurtbajes zoals RESCALED het voor ogen heeft?” Ik denk van wel. Racisme en discriminatie komen vaker tot uiting als men elkaar niet kent. Een buurtbajes heeft juist voor ogen dat het personeel, gedetineerden en de community elkaar leren kennen. De groepen gedetineerden zijn dan veel kleiner, dan is de kans dat je sub groepen kan vormen gebaseerd op ras veel kleiner. En zo duurt het niet maanden maar dagen voor dat je als lid van de ene groep een lid van een ander groep leert kennen en erachter komt dat hij eigenlijk wel een toffe gast is en vice versa.

Het personeel leert in een kleine groep gedetineerden de jongens veel beter en sneller kennen en zullen dan andere argumenten gebruiken dan ‘ik herken mezelf in hem’ waardoor het toekennen van privileges en vrijheden vanzelf eerlijker zal verlopen. De noodzaak dat er beveiligers zijn, die ver van de gedetineerden staan en dus makkelijker fouten dingen omroepen zal er dan ook niet meer zijn. De buurtbajes biedt de mogelijkheid, voor gedetineerden, personeel en de bewoners om elkaar te leren kennen. Dus ja, een buurtbajes zal ervoor zorgen dat er minder discriminatie en racisme zal zijn in het gevangeniswezen.   

SHARE NOW
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

RELATED ARTICLES

news
Distributed Design Creative Talent: RESCALED

Cities are potential engines of the transition towards a circular economy. The City of Amsterdam is one of the early adopters of the circular economy concept at city level. Closed

Frankrijk
Prisons: no more brick in the wall

Prisons: no more brick in the wall[1] The Ministry of Justice has recently published the statistical series of persons in custody[2] in France between 1980 and 2020. One of the

België
Inconsistent detention policy

Inconsistent detention policy Belgium formed a new government in September 2020. Exciting times for organisations that want to influence policy. RESCALED Belgium succeeded in putting detention houses on the political